1. Bewustwording
Onze medewerkers kennen het belang van het thema gezondheidsvaardigheden.
Onze medewerkers kennen het belang van het thema gezondheidsvaardigheden.
Het thema gezondheidsvaardigheden is opgenomen in ons beleid met praktische en financiële afspraken.
Onze medewerkers zijn getraind om begrijpelijk te communiceren met onze doelgroep.
Onze schriftelijke en digitale materialen zijn getest op begrijpelijkheid bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
De toegankelijkheid van de organisatie is getest op de volgende drie punten:
Onze eHealth, zoals apps of patiëntportalen, is begrijpelijk en gebruiksvriendelijk. Dit is getest bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Onze organisatie biedt extra ondersteuning aan patiënten of cliënten voor wie de standaardcommunicatie te ingewikkeld is.
Bij het doen van (wetenschappelijk) onderzoek kan iedereen meedoen doordat we alle informatie en vragen begrijpelijk maken.
We leveren extra inspanning om iedereen goed te bereiken met onze communicatie en onze zorg.
We delen onze kennis en ervaringen over begrijpelijke communicatie met elkaar en met andere organisaties.
Deze checklist is mede gebaseerd op:
1. De PEMAT (Patient Education Materials Assessment Tool). Een in de VS ontwikkeld instrument om gedrukt en audiovisueel voorlichtingsmateriaal voor patiënten te toetsen op begrijpelijkheid en toegankelijkheid voor alle patiënten. Dit instrument is ontwikkeld om te beoordelen of patiënten de informatie kunnen begrijpen en op basis ervan actie kunnen ondernemen.
2. Als tweede hebben we veel inspiratie opgedaan en is er kennisoverlap met de Health literacy Online test. Kijk hier voor veel Engelstallige voorbeelden: https://health.gov/healthliteracyonline/test/
Daarnaast is Pharos expert in het ontwikkelen van toegankelijke & begrijpelijke informatie, waarbij altijd wordt samengewerkt met de professional en laaggeletterden om tot het eindproduct te komen. Daarin staat het samenwerking met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven centraal. De vele voorbeelden die genoemd staan in deze checklist komen uit die samenwerking.
Heb je zelf een goed voorbeeld, of heb je juist een blunder gemaakt die je met ons wilt delen. We ontvangen deze graag. Mail naar Thea Duijnhoven, t.duijnhoven@pharos.nl